Пасхальне послання Митрополита Хустського і Виноградівського Марка

0
270

           «Благодарність Богу, даровавшому нам перемогу Господом нашим Ісусом Христом» (1 Кор.15,57)

Возлюбленні о Господі пастирі, всечесні іноки і інокині, дорогі брати і сестри!

Вітаю вас з «празником празників і торжеством із торжеств» Пасхою Христовою апостольськими словами:

«Христос Воскрес!»

Вже практично 2000 років християни святкують цей день як перемогу над смертю. Значення цієї перемоги ми усвідомлюємо, коли згадуємо що все в цьому світі має ціну, а дар життя – безцінний, і тому ні з чим незрівнянний. В знак перемоги над ворогом життя – смертю, ми прикрашаємо себе і наші хра- ми у білий колір – колір перемоги. Ця старовинна традиція, як і багато інших, старанно зберігається через всі покоління. Але вони обов’язково повинні бути наповнені розумним змістом.

Слово «Пасха» значить, що смерть «пройшла повз» боговибраний народ, коли він звільнився від «єгипетського» гріха. Де закінчується гріх, там немає і його наслідку – смерті. Перше зумовлює друге. Цю науку наук ми вивчали протягом Великого посту. Гріх є хворобою, яка поширюється в залежності від того, як давно і як важко ми хворіємо. Генетично успадкована схильність доповнюється особистими помилками та «віянням часу».

Покаяння, про яке ми згадували протягом всього посту, дає можливість скористатися Божим даром свободи, вибрати іншу дорогу, якою йшов наш Учитель і наш Спаситель. І після гоніння, після всіх інстанцій людського суду, і нарешті – смерті через розп’яття на хресті – лише після цього прийшла пе- ремога і відповідь на вічне питання: «А що буде далі?»

Через покаяння ми аналізуємо і осуджуємо все те, через що хворіє і помирає надія на Вічне. Через прийняття Тіла і Крові Христових ми «причащаємося», тобто стаємо частиною Божественного, яке не має ні початку, ні кінця Свого існування. І все це і є перемога Добра над тим, що є тимчасовим, недобрим, і не вартим того, щоб заради нього віддавати час, відведений кожному на цій землі.

Темрява ночі, в якій ми йдемо опівночі навколо храму, передає нам душев- ний стан Жінок – Мироносиць, поспішаючих до гробу і пригнічених страхом смерті їх Вчителя. Це образ померлої надії, що переживає кожен народжений на землі. І ця темрява душевна, ця абсолютна безвихідь закінчується, коли ми чуємо звістку Ангела: «Він воскрес!» (Мф.28,6). Христос воскрес, а з Ним і наша надія, що «воскресить і нас силою Своєю» (1Кор.6,14). Як від Адама всі умирають, так з Христом воскреслим всі оживуть… Якщо немає воскресіння із мертвих, то… даремна віра ваша (1Кор.15,13). Бо всі цінності земні гаснуть перед однією миттю дарованого Богом життя.

Святкування нашого безсмертя – Пасхи, проходить лише в одну пору року – весною. Саме зараз, на зміну зимовому холоду приходить тепло, а разом з ним і народження нової природи навколо нас. Все потребує тепла. Це – за- кон Божий. Якщо в душі не з’явиться тепло любові до нашого ближнього, якого людський суд обов’язково розпинає, ми не зможемо відродитися після гріховної зими в душі. Наша віра в народження нового життя, яке буде вічним, народжує радість духовної весни, якою ми ділимося з тими, в кого в душі сніг, мороз і темрява безнадії. Тому, Пасха – це свято пробудження, відродження, і радості через усвідомлення того, що Бог «не залишить душі моєї в пеклі» (Діян.2,27). Це – вічна весна нашої душі.

В останній тиждень перед Воскресінням, який Церква називає Страсним, Церква в своїй повноті, через читання Євангелія, проходить дорогою всіх страждань Спасителя, аж до тієї миті, коли Він вимовив добре відомі нам сло- ва:» Боже, Боже Мій, для чого Ти Мене залишив» (Мф.27,46).

Це важливо для нас сьогодні як ніколи. Проходячи через всі випробуван- ня сьогодення, переслідування за свою віру, ненависть «сильних світу цьо- го», ворожнечу, ми часто впадаємо у відчай, який пережили учні Спасителя на Голгофі. Але пам’ятаймо, що все те скоро проминуло, а новина про те, що «Христос Воскрес» – перемогла, і наповнила радістю все навколо. Не засуджу- ючи, а благословляючи своїх гонителів по заповіді Учителя нашого (Мф.5,44), поділимося і ми, подібно апостолам, з усіма людьми радістю Пасхи, і «нена- видящих нас простим вся Воскресенієм». Бо лише любов, миролюбство і при- мирення дають життя і майбутнє.

Цей Великий день є відліком часу, з якого забудемо всі образи, і будемо жити в єдності віри в Божому Царстві.

В цей радісний день хочу привітати всіх вас з чудовим ювілеєм, до яко- го готується наша Єпархія, 25-річчям свого існування. Святкові торжества відбудуться 26 листопада, в день пам’яті Святителя Іоанна Златоуста.» Сла- ва Богу за все» – словами великого угодника прославляє Господа вже нове покоління вірян нової єпархії, яка духовно їх окормляє вже чверть століття.

Ще і ще раз вітаю вас, возлюблені у Господі отці, брати і сестри з цим радісним і Богом дарованим всім нам Великим Празником Празників і Тор- жеством із Торжеств Воскресіння Христового!

Нехай Воскреслий Спаситель наш наповнить наші серця вірою в перемогу світла над темрявою, добра над злом, збереже нас і наших ближніх, і дарує нам бути учасниками вічної Пасхи в Царстві Небесному! Амінь.

Воістину Воскрес Христос!

 Смиренний Митрополит Хустський і Виноградівський Марк

Пасха Христова 2019 рік

м. Хуст

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.